Kaunis ja tehokas kattovalaisin

  • 28 Feb, 2022
Kattovalaisin voi olla tehokas, mutta samalla kaunis.

Miettimällä hetken, millaiseen tilaan valaisin tulee ja mitä tilassa tehdään, pääsee alkuun valaisimen hankinnassa. Kuinka tehokas kattovalaisin tulee olla ja millaista elämää sen alapuolalla eletään? Jos lampun alapuolella tehdään jotakin todella tarkkaa, valaisimen on oltava tehokas. Toisaalta, jos meno toisinaan huoneessa äityy vauhdikkaaksi, on parempi, että valaisin ei ehkä kannata olla riippuvaa mallia vaan mieluummin lähellä kattoa eli plafondi. Jos olet päättänyt esimerkiksi sijoittaa pöydän valaisimen alapuolelle, silloin siihen sopii hyvin kaunis riippuvalaisin.

Tehokas kattovalaisin ja luonnonvalo

Sen lisäksi, että miettii valaistuksen tehoa, on myös huomioitava, kunka paljon luonnonvaloa tulee tilaan. Jos sitä ei kovin paljon tulvi sisälle, on parempi tehdä valaistuksesta tehokkaampi. On myös tärkeä miettiä tilan kokoa ja sitä, onko myös kohdevalaisimilla oma roolinsa. Niitä voi olla pöydällä, lattialla tai jopa seinävalaisimina. Valaistus on parempi miettiä kokonaisuutena kuin myöhemmin ripotella erilaisia valaisimia sinne tänne ja kokonaisuudesta tulee huono.

Kun tila ratkaisee ja se, mitä tilassa tehdään, onkin helppo valita kattovalo. Tilan lisäksi kalusteiden koko vaikuttaa siihen, millainen valaisimen tulee olla. Jos pöytä on pieni, ei valaisin voi olla sitä suurempi. Joskus taas on mietittävä, haluaako valaisimesta jonkinlaisen katseenvangitsijan huoneeseen. Jos tilaan ei saa esimerkiksi lainkaan tauluja, voi ajatella, että valaisin on tilassa 'se juttu' ja panostaa siksi sen ulkonäköön.

Pitkä ja kapea tila

Tilan muoto antaa toisinaan myös vähän liikaakin haasteita. Yksi kattovalaisin ei välttämättä riitä valaisemaan koko huonetta ja siksi sinne on myös asennettava mielellään kohde valaisimia tai seinävalaisimia. Ne ovat helppoja sekä näppäriä kiinnittää seinään ja ne myös näyttävät kauniilta sekä voivat luoda tunnelman. Tilasta riippuen toisinaan on hyvä ratkaisu asentaa useampi plafondi kattoon, jolloin tilassa on yhtenäinen tyyli ja se näyttää hyvältä. Valaisimiin saa nykyään kauniisti yhdistettyä myös värivalot.